Czerwona herbata

Największe jej uprawy pochodzą z Chin i Tajwanu. Ma nietypowy ziemisty, lekko korzenny smak. Czerwona herbata to napój, bez którego żadna osoba na diecie nie wyobraża sobie życia. W tej kwestii na szczególną uwagę zasługuje herbata Pu-Erh.

Czerwona herbata zaraz po zbiorach jest poddawana procesowi fermantacji. To właśnie on nadaje naparowi charakterystyczny smak i aromat. Fermantacja nie pozbawia liści żadnej z właściwości, nie niszczy ich, ale barwi ich krawędzie na czerwono, dzięki czemu napar zyskuje piękną barwę. Ponadto proces ten dostarcza herbacie garbników, inaczej poliflenoli.

Właściwości jakie posiada czerwona herbata,jak już wcześniej wspomniałam, są nieocenione w szczególności dla osób, które chcą schudnąć. Poliflenole, które herbata zyskuje w procesie fermentacji, regulują pracę żołądka i trzustki. Żółć, która wytwarza trzustka pozwala na lepsze gospodarowanie składnikami wchłanianymi z jedzenia, a przyjmowane tłuszcze mają bardziej prostą budowę dzięki czemu lepiej je spalamy. Teina (czyli taka herbaciana kofeina) poprawia metabolizm tłuszczów. Oznacza to, że tłuszcze przyjęte wraz z pokarmem od razu przetwarzane są na energię i nie odkładają się. Sprawia to, że nie tylko nie rosną nam nieestetyczne boczki, ale również mamy więcej energii na wysiłek fizyczny, a co za tym idzie spalanie kalorii. Teina w swojej budowie jest identyczna do kofeiny, ale w połączeniu z poliflenolami działa bardziej delikatnie i dłużej. To przekłada się na długotrwałe pobieranie energii z tłuszczów, nawet tych składowanych głęboko w naszym organizmie. Herbata pu-erh posiada ponadto wiele mikro i makroelementów oraz soli mineralnych, które doskonale uzupełniają braki spowodowane ćwiczeniami i wysiłkiem. Czerwona herbata gasi świetnie pragnienie, co rowniez nie jest bez znaczenia podczas wyczerpujących ćwiczeń. Czerwona herbata ma jedna wadę – jest moczopędna, może to być czasem dosc klopotliwe, ale należy pamietać, że wlaściwość ta dziala również na korzyść. Częste wizyty w toalecie świetnie oczyszcza organizm z toksyn.

NIe bez znaczenia jest parzenie herbaty. Niewłaściwie zaparzona herbata traci swoje właściwości, zmienia smak i aromat, a czasem staje się nawet nie do wypicia. Czerwona herbatę najlepiej parzyć w porcelanowym czajniczku, używając miękkiej wody. Parzenie powinno trwać około 5 minut, ale nie więcej niż 7.

Herbata odda nam wszystkie swoje zbawienne właściwości jesli będziemy pić ją regularnie. Najlepiej wyrobić sobie nawyk picia jej po każdym posiłku. Podczas odchudzania należy wypijać nawet do 7 filiżanek herbaty dziennie.

Jaka jest Wasza ulubiona herbata? Czy smak czerwonej herbaty przypadł Wam do gustu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *